marchewaa

marchewaa

Kucharz
[Przepisów: 5]

Czekoladowe lody budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy, lekki deser nie tylko na lato.

Czekoladowe lody budyniowe

Składniki:

Czekoladowe lody budyniowe

 

  • ok. 150 ml już zrobionego budyniu czekoladowego (takiego z proszku)
  • 1 żółtko
  • 2 białka
  • cynamon
  • cukier puder lub słodzik

Sposób przygotowania:

Czekoladowe lody budyniowe
Najlepiej jeśli porcja budyniu zostanie w miseczce np. na noc bo wtedy trochę odparuje, ale sądzę, że ze świeżo zrobionego też wyjdzie. Ubić białka ze szczyptą soli. Budyń zmiksować z żółtkiem, cynamonem i słodzikiem. Dodać połowę białek i wymieszać, dodać drugą połowę i też wymieszać. Rozlać do małych pojemniczków (tak żeby były na jedną porcję). Włożyć do zamrażarki i mrozić co najmniej 3 h. Nie mieszać w trakcie zamrażania, bo stracimy całe powietrze z piany.Można podawać z sosem czekoladowym jogurtem bądź owocami. Jeśli są trochę twarde odstawić na 5 min.

Smacznego !

Tagi:

lody