Sposób przygotowania:
Mini serniczki w kruchych miseczkach razowychPrzygotowanie kruchego ciasta
Suche składniki na kruche ciasto mieszamy, dodajemy 100 g obranej, umytej i startej na tarce o cienkich oczkach marchewki (nadmiar soku należy odcisnąć i wylać). Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Pieczenie miseczek
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy z niego kółka wielkości otworu szklanki. Kółka układamy w formie na muffiny tworząc "miseczki", możemy wcześniej umieścić w formie paseczki papieru do pieczenia żeby można było łatwiej je wyjąć po upieczeniu, jednak nie jest to konieczne, bo ciastka nie przywierają do formy z uwagi na dużą ilość masła. Użyłam 2 formy, po 12 sztuk miseczek z każdej. Tak przygotowane "miseczki" wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 18 minut. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowanie masy serowej
Twaróg wraz z jogurtem blendujemy na jednolitą masę. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i gdy będzie tężeć wlewamy do twarogu. Dokładnie mieszamy mikserem i odstawiamy na krótką chwilę. Jeszcze płynną masę przelewamy łyżką do kruchych miseczek.
Napełnianie miseczek masą serową
Jeszcze płynną masę serową przelewamy łyżką do kruchych miseczek i odstawiamy do lodówki żeby stężała.
Dekorowanie truskawkami
Truskawki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Układamy po 3 plasterki na każdym z serniczków i serwujemy do kawy lub herbaty. SMACZNEGO!
Kniejson
misia5
Magdalena88
Holly