Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

3 bit - bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

3bit - bez pieczenia czyli deser idealny na każdą porę roku. To pyszna kompozycja smaków, przełamana kremem budyniowym i śmietanką z gorzką czekoladą słodycz kajmaku przypadnie słodkożercą do gustu :)

3 bit - bez pieczenia Więcej zdjęć (6)

Składniki:

3 bit - bez pieczenia

 

  • 1 duże opakowanie herbatników (około 30 sztuk)
  • 1 puszka kajmaku
  • 70 g startej gorzkiej czekolady

 

 

  • masa budyniowa:
  • 1 duży budyń bez cukru
  • 600-650 ml mleka
  • 180-200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 180-200 g masła

Sposób przygotowania:

3 bit - bez pieczenia
Pojemnik bądź formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy herbatnikami, na wierzch nakładamy masę kajmakową (podgrzaną) na której układamy ponownie warstwę herbatników.

400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do uzyskania budyniu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do budyniu i mieszamy do połączenia. Odstawiamy budyń pod przykryciem (folią spożywczą) do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając budyń. Uzyskaną masę budyniową wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem. Gotową śmietanę wykładamy an wierzch ciasta, Oprószamy gorzką stratą czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc).
3bit - bez pieczenia
w naczyniu do deseru układamy herbatniki i nakładamy kajmak
3bit - bez pieczenia
następnie kajmak przykrywamy herbatnikami
3bit - bez pieczenia
przygotowujemy krem budyniowy i nakładamy
3bit - bez pieczenia
krem przykrywamy herbatnikami i nakładamy bitą śmietanę
3bit - bez pieczenia
całość oprószamy startą gorzką czekoladą - do lodówki deser niech się chłodzi :)