Sposób przygotowania:
Lody z białej i gorzkiej czekolady wg femme0fatale
Białą czekoladę połam na małe kosteczki i przełóż na talerz lub do miseczki. W rondelku zagotuj wodę i postaw na nim naczynie z czekoladą, aby mogła się rozpuścić.
Gorzką czekoladę posiekaj na drobne wiórki.
Żółtka wybij do miski i ucieraj razem z cukrem waniliowym do białości, aż zrobi się z nich puszysta i aksamitna masa.
Mleko zagotuj i gorące przelewaj bardzo powoli do masy jajeczno - cukrowej ciągle miksując. Następnie masę tą umieść na rondelku z gorącą wodą i cały czas miksuj.
Gdy zauważysz, że masa ta zaczyna gęstnieć zacznij dodawać rozpuszczoną białą czekoladę i całość bardzo dokładnie miksuj.
Pod koniec miksowania wsyp wiórki z ciemnej czekolady, które powinny się nieco rozpuścić w ciepłej masie. Dokładnie wymieszaną masę nieco przestudź i rozlej do plastikowych pojemniczków lub silikonowych foremek od muffinek. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 - 4 godziny.
Gotowe, zastygnięte lody wyjmij z pudełeczek, ułóż do góry dnem na talerzach i posyp posiekaną gorzką czekoladą.
Gorzką czekoladę posiekaj na drobne wiórki.
Żółtka wybij do miski i ucieraj razem z cukrem waniliowym do białości, aż zrobi się z nich puszysta i aksamitna masa.
Mleko zagotuj i gorące przelewaj bardzo powoli do masy jajeczno - cukrowej ciągle miksując. Następnie masę tą umieść na rondelku z gorącą wodą i cały czas miksuj.
Gdy zauważysz, że masa ta zaczyna gęstnieć zacznij dodawać rozpuszczoną białą czekoladę i całość bardzo dokładnie miksuj.
Pod koniec miksowania wsyp wiórki z ciemnej czekolady, które powinny się nieco rozpuścić w ciepłej masie. Dokładnie wymieszaną masę nieco przestudź i rozlej do plastikowych pojemniczków lub silikonowych foremek od muffinek. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 - 4 godziny.
Gotowe, zastygnięte lody wyjmij z pudełeczek, ułóż do góry dnem na talerzach i posyp posiekaną gorzką czekoladą.
marietta