luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Czekoladowe serduszko

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Weekendowe ciasto czekoladowe

Czekoladowe serduszko Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe serduszko

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 kostki Kasi
  • 3 łyżki kakao

 

  • na masę
  • 0,5 kostki Kasi
  • 1 budyń kokosowy
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl cukru

 

  • na polewę
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki Kasi
  • woda

 

  • dodatkowo do przekładania dżem

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe serduszko
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, rozpuszczoną Kasię i proszek do pieczenia, i kakao. Dobrze wszystko zmiksować. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej formy i piec ok 1 godzinę w temp 180st



Budyń ugotować na szklance mleka, przykryć szczelnie folią by nie zrobiła się skórka i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po łyżce budyń. Ciasto przekroić na 3 placki, można nasączyć ponczem. (woda cukier alkohol i sok z cytryny) Smarować masą i dżemem.



Na polewę cukier z wodą (wody tylko tyle by zanurzyć cukier) gotować do nitki, dodać kakao i margarynę. Potrzymać na ogniu tylko do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i mieszać aż do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Polać ciasto. Udekorować pozostałą masą.
Czekoladowe serduszko
czekoladowe serduszko

Tagi:

jajko jajka