Sposób przygotowania:
Czekoladowe tartaletki ze zdrowym krememCiasto:
Do miski wsypać makę, dodać kakao i wymieszać. Wbić żółtko, dodać olej i rozetrzeć całość w dłoniach.
Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać na gładkie i jednolite ciasto.
ETAP 2:
Rozwałkować na cienki placek. Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie masłem lub olejem kokosowym i wyłożyć delikatnie ciasto.
Nakłuć go kilkakrotnie widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15-17 minut do wyraźnego zrumienienia.
Jeśli ciasta zostanie wykroić kształt foremką ciasteczko do dekoracji i upiec razem ze spodami. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Wypełnienie:
Do blendera przełożyć zimnego batata, dodać kawałki banana, mleko oraz ksylitol i kakao. Zmiksować na gładki krem.
Krem przełożyć na wystudzone spody i udekorować cząstkami agrestu i nektarynki.
ewaeu
monikaT83