jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tartaletki nie tylko zaspokajają ochotę na słodkie, ale dostarczają moc zdrowych składników, dzięki obecności mąki razowej, kakao, miodu i awokado. Gorąco polecam!

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado

CIASTO

  • 300 gram mąki pszennej razowej,
  • 1 kostka masła (200 gram),
  • 80 gram cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Czekoladowe nadzienie z awokado:

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado

ETAP 1

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę

Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem. Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki.

ETAP 2

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado
Zagniatamy energicznie ciasto!

Ze składników zagniatamy ciasto

ETAP 3

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado
Wnetrze foremek wykładamy ciastem

Gotowe wałkujemy na grubość około 4 mm. Od foremek wycinamy koła. Wyciętymi częściami ciasta wyklejamy wnętrze foremek. Dno nakłuwamy. Przygotowane spody pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy, a następnie napełniamy czekoladowym nadzieniem.

ETAP 4

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado
Składniki nadzienia umieszczamy w misce.,

NADZIENIE:Awokado obieramy i usuwamy pestki. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części i umieszczamy w garnuszku. Do awokado dodajemy kakao. Całość miksujemy i dodajemy miód do smaku. Na koniec dodajemy mleko w proszku. Jeśli masa jest rzadkawa dodajemy jeszcze mleko lub kakao. Wszystko zależy od wielkości owoców.

ETAP 5

Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado
Upieczone babeczki wypełniamy masą czekoladową

Uzyskaną masę czekoladową przeglądamy do worka cukierniczego i wyciskamy na upieczone razowe spody.
Całość dekorujemy wiórkami z białej czekolady i listami bazylii. Babeczki umieszczamy w lodówce, by nadzienie delikatnie stężało. Gotowe.


Tagi:

tarta