gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Tartaletki migdałowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tym razem zrobiłam małe babeczki ze śmietaną czekoladową i dżemem z czarnej porzeczki który nie jest taki słodki i nadaje babeczce ładny smak.

Tartaletki migdałowe

Składniki:

Tartaletki migdałowe

 

  • Składniki babeczek
  • mąka pszenna 20 dkg
  • masło 12,5 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • migdały siekane 5 dkg
  • woda zimna 2 łyżki
  • żółtka 2 szt
  • sól 1 szczypta

 

  • dodatkowo
  • śmietana 30 % 400 ml o smaku czekoladowym
  • cukier do smaku
  • żelatyna 2 łyżeczki

 

  • dżem porzeczkowy u mnie z czarnej porzeczki

 

 

  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Tartaletki migdałowe
Przygotowanie ciasta:  Do miski wsypujemy sypkie składniki masło zimne kroimy w kostkę dodajemy do mąki dodajemy żółtka, migdały i sól zagniatamy ciasto.

Ciasto chłodzimy chwilę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy wycinamy krążki i wyklejamy foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tarta.

Spód każdej babeczki nakłuwamy widelcem.. Pieczemy około 20 minut 175 st.

Upieczone babeczki studzimy. Do zimnych babeczek na spód dajemy trochę dżemu z czarnej porzeczki i po kilka rodzynek.

Ubijamy śmietanę można dodać trochę cukru według gustu do ubitej śmietany wlewamy wcześniej rozpuszczoną żelatynę.

Czekoladową śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do każdej babeczki.

Na górze zrobiłam dekorację z białej śmietany bo mi trochę zostało z innego wypieku. POLECAM!!!