Sposób przygotowania:
Aroniowe tartaletki
NADZIENIE: Aronie przekładamy do garnka i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Następnie podgrzewamy ją do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia, studzimy i odsączamy sok. Najlepiej przełożyć ją na sitko i odstawić na minimum godzinę, by owoce dobrze obciekły. Polecam aronie przygotować sobie dzień wcześniej.
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, ocet oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek. Na ciasta wykładamy po płaskiej łyżeczce kokosu. Na kokos wykładamy przygotowaną aronie.Mniejszą wydzieloną połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy ją na owoce. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, ocet oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek. Na ciasta wykładamy po płaskiej łyżeczce kokosu. Na kokos wykładamy przygotowaną aronie.Mniejszą wydzieloną połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy ją na owoce. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy.