jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Aroniowe tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tak przygotowana aronia smakuje pysznie. Cierpkość owoców jest prawie nie wyczuwalna! Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że tartaletki są wykonane z borówką. Niektórzy mogą się nawet nie zorientować co jedzą:) POLECAM!!!

Aroniowe tartaletki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aroniowe tartaletki

 

  • Składniki na 7-8 sztuk:
  • Składniki:
  • 250 gram mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu,

 

  • Nadzienie :
  • Ok. 0,5 litry aronii,
  • Około 7-8 łyżeczek kokosu,
  • Sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka cukru

 

  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania,
  • Tłuszcz do smarowania foremek

 

Sposób przygotowania:

Aroniowe tartaletki
NADZIENIE: Aronie przekładamy do garnka i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Następnie podgrzewamy ją do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia, studzimy i odsączamy sok. Najlepiej przełożyć ją na sitko i odstawić na minimum godzinę, by owoce dobrze obciekły. Polecam aronie przygotować sobie dzień wcześniej.

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, ocet oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek. Na ciasta wykładamy po płaskiej łyżeczce kokosu. Na kokos wykładamy przygotowaną aronie.Mniejszą wydzieloną połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy ją na owoce. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Aroniowe tartaletki
Składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto!
Aroniowe tartaletki
Aronię odsączamy na gęstym sitku, by pozbyć się soku
Aroniowe tartaletki
wnętrze babeczek wykładamy grysikiem i owocami
Aroniowe tartaletki
na wierzch ścieramy drugą część ciasta kruchego!

Tagi:

tarta