Sposób przygotowania:
Tartaletki czekoladowe z wiśniamiETAP 1:
Mąkę wymieszać z cukrem dodać proszek do pieczenia i kakao, dodać zimne masło i jajko, zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce.
Foremki do tartaletek u mnie 8 sztuk wysmarować margaryną i delikatnie posypać mąką, schłodzone ciasto podzielić na równe porcje i rozwałkować, następnie wylepić nim foremki do tartaletek.
ETAP 2:
Widelcem delikatnie nakłuć ciasto w kilku miejscach i ułożyć na nim papier do pieczenia i na wierzch wysypać fasolę.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 20 minut.
ETAP 3:
Masa czekoladowa: Czekoladę połamać dodać śmietankę i podgrzewając rozpuścić oraz przestudzić. Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać czekoladę, orzechy i biszkopty na koniec dodać żółtka jajek.
ETAP 4:
Z podpieczonych tartaletek zdjąć papier razem z fasolą i nałożyć masę czekoladową, następnie ponownie wstawić je do piekarnika na 10 minut w tym czasie ubić białka z cukrem na sztywną i szklistą bezą.
ETAP 5:
Zapieczone z kremem tartaletki wyjąć z piekarnika ułożyć na nich wiśnie u mnie były z kompotu i przykryć bezą. Tartaletki ostatni raz wstawić do piekarnika na 15 minut ja swoje po upieczeniu zostawiłam w piekarniku jeszcze na kilkanaście minut w tym czasie beza pięknie się wysuszyła.