mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Czekoladowe trufle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste, a zarazem bardzo smaczne, klasyczne trufle czekoladowe:)

Czekoladowe trufle

Składniki:

Czekoladowe trufle

 

  • Składniki na 14-16 większych trufli:

 

  • 100g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 30g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 125ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

 

  • Ponadto do obtoczenia:

 

  • kakao, cukier puder, posypka kolorowa i czekoladowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowe trufle
Obie czekolady połamać na kawałki. Włożyć do miski. Śmietankę podgrzać na małym ogniu, ale uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przelać do czekolady i mieszać tak długo, aż czekolada sie rozpuści. Odstawić do lodówki na jakieś 2 godziny. Po tym czasie lepić trufle. Można używać do tego rękawiczek chirurgicznych. Obtaczać trufle w kakao/cukrze pudrze/posypce. Trzymać w lodówce, ale wyciągnąć jakieś pół godziny przed podaniem.

Tagi:

czekolada