Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Czekoladowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

coś na ząb dla łasuchów czekoladowych

Czekoladowiec

Składniki:

Czekoladowiec

 

  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 400 gram gorzkiej czekolady 97 % kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1 mleczna czekolada 200 gram
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec
Do rondla wkładamy margarynę, do niej dodajemy kakao, pokruszoną gorzką czekoladę. Na wolnym ogniu roztapiamy wszystko łącząc ze sobą. Pamiętajmy by cały czas delikatnie mieszać by się nie przypaliło. Następnie masę należy ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, jaja i delikatnie ale dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 45 min. Do małego rondla wkładamy masło wlewamy wodę i dodajemy pokruszono drobno czekoladę. Roztapiamy wszystko na jednolitą masę i polewamy nią ostudzone ciasto.

Tagi:

czekolada