Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladowiec o efektownym smaku, a w dodatku nieskomplikowany w przygotowaniu.

Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie

 

  • Ciasto:
  • 170g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • aromat rumowy
  • 1/3 szklanki cukru wanilinowego
  • pół szklanki cukru brązowego
  • ćwierć łyżeczki przyprawy do grzańca
  • ćwierć łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • Polewa:
  • 3 łyżki mleka 0,5%
  • 30g masła
  • 2 łyżki cukru-pudru
  • 4 łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie
Masło rozpuścić w rondelku na niewielki ogniu. Czekolady połamać na małe kawałki i dodać do rozpuszczonego masła. Dodać kilka kropel aromatu rumowego. Mieszać aż czekolada dobrze się rozpuści - wciąż na niewielkim ogniu. Zdjąć rondelek z ognia gdy to już nastąpi i odstawić do ostudzenia. Jajka ubijać długo z oba rodzajami cukru. Dodać do ostudzonej, rozpuszczonej czekolady i lekko zmiksować. Dodać mąkę, niewielką ilość przyprawy do grzańca i rozpuszczonej kawy. Wymieszać całość dużą łyżką. Niewielką, okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tak przygotowanej formy i piec w temperaturze 190 stopni C przez około pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić przed wyciągnięciem z formy do wystygnięcia. W międzyczasie można przygotowywać polewę. Zagotować 3 łyżki mleka z około 30g masła. Dodać do tego 2 kopiaste łyżki cukru-pudru. Mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć rondelek z ognia i na koniec dodać 4 kopiaste łyżki mleka w proszku. Energicznie wymieszać aby powstała jednolita, gładka masa. Lekko przestudzoną polewą smarujemy obficie całe ciasto. Na koniec dekorujemy według własnego uznania i fantazji. Smacznego!
Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie
Masło rozpuścić w rondelku na niewielki ogniu.
Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie
Jajka ubijać długo z oba rodzajami cukru: wanilinowym i brązowym.
Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie
Do czekolady dodajemy mąki, przyprawę do grzańca...
Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie
Całą masę przelewamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.