Sposób przygotowania:
Czekoladowiec w jasnej, mlecznej polewie
Masło rozpuścić w rondelku na niewielki ogniu. Czekolady połamać na małe kawałki i dodać do rozpuszczonego masła. Dodać kilka kropel aromatu rumowego. Mieszać aż czekolada dobrze się rozpuści - wciąż na niewielkim ogniu. Zdjąć rondelek z ognia gdy to już nastąpi i odstawić do ostudzenia. Jajka ubijać długo z oba rodzajami cukru. Dodać do ostudzonej, rozpuszczonej czekolady i lekko zmiksować. Dodać mąkę, niewielką ilość przyprawy do grzańca i rozpuszczonej kawy. Wymieszać całość dużą łyżką. Niewielką, okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tak przygotowanej formy i piec w temperaturze 190 stopni C przez około pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić przed wyciągnięciem z formy do wystygnięcia. W międzyczasie można przygotowywać polewę. Zagotować 3 łyżki mleka z około 30g masła. Dodać do tego 2 kopiaste łyżki cukru-pudru. Mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć rondelek z ognia i na koniec dodać 4 kopiaste łyżki mleka w proszku. Energicznie wymieszać aby powstała jednolita, gładka masa. Lekko przestudzoną polewą smarujemy obficie całe ciasto. Na koniec dekorujemy według własnego uznania i fantazji. Smacznego!