marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekoladowiec z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasta z płynnymi dodatkami jak ugotowany budyń na mleku mogą być na biszkopcie lub czekoladowe. Jedno jest pewne-ten płynny akcent doda nieco atrakcji deserowi.

Czekoladowiec z budyniem

Składniki:

Czekoladowiec z budyniem

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • kostka tłuszczu,
  • szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek kakao lub sproszkowanej czekolady,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1/2 l.mleka,
  • pergamin do blachy.

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec z budyniem
Kostkę tłuszczu zmiksować z cukrem w garnku i dodawać stopniowo po jednym jaju, nadal miksować. Następnie wsypać pięć pełnych łyżek kakao lub sproszkowanej czekolady i zmieszać ponownie. Zrobić krótką przerwę i odmierzyć mąkę, dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i przesiać całość do masy. Zmiksować, formę wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia i wlać ciasto, a resztę zgarnąć z naczynia łyżkami i dodać do formy. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, wstawić formę do środka na 35-40 min. Międzyczasie ugotować budyń wg.przepisu na odwrocie i przestudzić. Jeśli to ma być ciasto biszkoptowe, to piec krócej i wg. przepisu. Po upieczeniu wyjąć ciasto i po ostudzeniu przekroić na wpół na wzdłuż długim płaskim nożem oraz wyciąć w dwóch spodach po dwa duże prostokąty, uważając, by nie przeciąć dna, ale też na tyle szeroko, by można było wlać masę budyniową. Po wlaniu budyniu w wycięty otwór, przykryć napełniony spód czekoladowca drugim wierzchem ciasta. Pokroić i podawać na talerzykach deserowych.