Sposób przygotowania:
Czekoladowiec z budyniem
Kostkę tłuszczu zmiksować z cukrem w garnku i dodawać stopniowo po jednym jaju, nadal miksować. Następnie wsypać pięć pełnych łyżek kakao lub sproszkowanej czekolady i zmieszać ponownie. Zrobić krótką przerwę i odmierzyć mąkę, dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i przesiać całość do masy. Zmiksować, formę wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia i wlać ciasto, a resztę zgarnąć z naczynia łyżkami i dodać do formy. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, wstawić formę do środka na 35-40 min. Międzyczasie ugotować budyń wg.przepisu na odwrocie i przestudzić. Jeśli to ma być ciasto biszkoptowe, to piec krócej i wg. przepisu. Po upieczeniu wyjąć ciasto i po ostudzeniu przekroić na wpół na wzdłuż długim płaskim nożem oraz wyciąć w dwóch spodach po dwa duże prostokąty, uważając, by nie przeciąć dna, ale też na tyle szeroko, by można było wlać masę budyniową. Po wlaniu budyniu w wycięty otwór, przykryć napełniony spód czekoladowca drugim wierzchem ciasta. Pokroić i podawać na talerzykach deserowych.