ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Czekoladowiec 10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Czekoladowiec 10

Składniki:

Czekoladowiec 10

 

  • CIASTO:
  • 5 - 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 2,5 szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec 10
CIASTO: Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Następnie podzielić na trzy równe części i upiec placki.Piec w 180 st. przez ok.20 min. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę i trochę mleka i wymieszać bardzo dokładnie.Resztę mleka zagotować i wlać przygotowaną masę i ugotować z tego gęsty budyń.Ostudzić. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Margarynę bielską utrzeć i połączyć z zimnym budyniem.Około 10 kostek gorzkiej czekolady rozpuścić w rondelku i dodać do utartego budyniu.Przełożyć gotową masą placki na wierzch cienka warstwę i zetrzeć resztę czekolady.