Sposób przygotowania:
Kruchy czekoladowiec z jagodami
#Ciasto: W dużej misce mieszam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodaję pokrojoną w kostkę margarynę, rozdrabniam w dłoniach do uzyskania kruszonki. Wbijam jajka, dodaję eks. waniliowy. Wyrabiam do uzyskania gładkiej i zwartej masy. Ciasto formuję w kulę, owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki na ok. 30min Formę o wymiarach ok. 22x22cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Od kuli ciasta odrywam 1/3 ciasta odkładam na bok, 2/3 ścieram na tarce i wykładam dno formy, lekko przyklepuję i wyrównuję dłonią. Podpiekam ok 20 min w 190'C. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia #Pianka: Biorę się za ubijanie białek gdy tylko spód ciasta jest wystudzony. Po ubiciu na sztywno piany, powoli łyżka po łyżce dodaję cukier puder i cukier z wanilią, cały czas ubijam nie przerywając na najwyższych obrotach. Dalej powoli do piany wsypuję proszek budyniowy, na końcu strużką wlewam olej, miksuję do połączenia składników. Na zimny spód wykładam ubitą czekoladową pianę, wyrównuję i układam gęsto jagody. Na wierzch ścieram odłożoną wcześniej 1/3 ciasta. Piekę 45min w temp. 190'C. Ciasto całkowicie studzę przed pokrojeniem. Smacznego ;-)
marietta