xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Kruchy czekoladowiec z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchy czekoladowiec z jagodami i pianką z dodatkiem proszków budyniowych o smaku czekoladowym. Przyjemnie połechce każde podniebienie ;-)

Kruchy czekoladowiec z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy czekoladowiec z jagodami

 

  • ciasto:
  • 200g margaryny
  • 400g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka eks. waniliowego
  • 2 żółtka + 1 całe jajo
  • 4 łyżki cukru

 

  • pianka:
  • 5 białek
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 op. buduniu czekoladowego (2x40g)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • dodatkowo : jagody

Sposób przygotowania:

Kruchy czekoladowiec z jagodami
#Ciasto: W dużej misce mieszam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodaję pokrojoną w kostkę margarynę, rozdrabniam w dłoniach do uzyskania kruszonki. Wbijam jajka, dodaję eks. waniliowy. Wyrabiam do uzyskania gładkiej i zwartej masy. Ciasto formuję w kulę, owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki na ok. 30min Formę o wymiarach ok. 22x22cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Od kuli ciasta odrywam 1/3 ciasta odkładam na bok, 2/3 ścieram na tarce i wykładam dno formy, lekko przyklepuję i wyrównuję dłonią. Podpiekam ok 20 min w 190'C. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia #Pianka: Biorę się za ubijanie białek gdy tylko spód ciasta jest wystudzony. Po ubiciu na sztywno piany, powoli łyżka po łyżce dodaję cukier puder i cukier z wanilią, cały czas ubijam nie przerywając na najwyższych obrotach. Dalej powoli do piany wsypuję proszek budyniowy, na końcu strużką wlewam olej, miksuję do połączenia składników. Na zimny spód wykładam ubitą czekoladową pianę, wyrównuję i układam gęsto jagody. Na wierzch ścieram odłożoną wcześniej 1/3 ciasta. Piekę 45min w temp. 190'C. Ciasto całkowicie studzę przed pokrojeniem. Smacznego ;-)
Kruchy czekoladowiec z jagodami
Etap 1 Wyronione i schłodzone ciasto (2/3) ścieram na tarce o dużych oczkach
Kruchy czekoladowiec z jagodami
Etap 2 Ciasto zapiekam ok 20 min i studzę
Kruchy czekoladowiec z jagodami
Etap 3 Ubijam pianę z proszkiem budyniowym
Kruchy czekoladowiec z jagodami
Etap 4 Pianę wykładam na podpieczony spód, przykrywam jagodami, na wierzch ścieram reszte ciasta i wstawiam do piekarnika