Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są wilgotne, takie mocno czekoladowo-kokosowe i cudownie pachną. Kaszy jaglanej w ogóle nie czuć i moim zdaniem odrobinę przypominają świetne brownie.

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej

12 sztuk:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (1 szklanka = 250 ml, 100g)
  • 1/2 szklanki cukru/ksylitolu (110g)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100g oleju kokosowego
  • 1 jajko (duże lub 2 małe)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (około 50g)

Bita śmietana:

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej

Masa:

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej
Masa powinna posiadać gładką i jednolitą konsystencję.

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu z opakowania i następnie przełożyć do miski pozostawiając ją do ostudzenia.
Dodać płynny olej kokosowy oraz pozostałe składniki.
Całość zblendować na gładką masę i połączyć z wiórkami kokosowymi.

Wypełnianie papilotek:

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej
Babeczki zbyt mocno nie podrosną, więc papilotki można wypełnić prawie całkowicie.

Formę do muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem jaglanym.

Pieczenie:

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej
Upieczone babeczki powinny być zwarte i sprężyste.

Babeczki piec w rozgrzanym piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach.

Bita śmietana:

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej
Bitej smietany na babeczkach nie musi być zbyt wiele.

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno i udekorować nią ostudzone ciastka.