migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Muffinki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna propozycja na mały słodki i bardzo czekoladowy deser. Muffinki są bardzo puszyste i wilgotne, z drobinkami czekolady w środku. Aby były jeszcze bardziej czekoladowe można polać polewą czekoladową. Szybko się robi i szybko znikają.

Muffinki czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.

W drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli śmietanę, jajka i roztopione masło.

Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałki i dodać do masy. Ponownie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki na muffinki, u mnie foremka silikonowa, którą dodatkowo wyłożyłam papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra dół.

Po wystudzeniu można dowolnie udekorować.

Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek.

Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Muffinki czekoladowe
W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
Muffinki czekoladowe
W drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli śmietanę, jajka i roztopione masło.
Muffinki czekoladowe
Zawartość obu misek dokładnie wymieszać.
Muffinki czekoladowe
Czekoladę posiekać na małe kawałki i dodać do masy.