Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1388]

Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Takie muffinki można przygotować dla ukochanej osoby jako słodki prezent. Ślicznie wyglądają i są pyszne.

Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:

Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 płaska żelatyny spożywczej
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy
  • cukrowa posypka ( u mnie serduszka)

Sposób przygotowania:

Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i obie mąki, dokładnie ucieramy.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek (ja dodatkowo używam papierowych papilotek ). Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ważne żeby nie było grudek) i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy barwnik i żelatynę, dokładnie ubijamy.

4. Przygotowaną śmietanką dekorujemy muffinki wyciskając rozetki za pomocą szprycy. Na koniec dekorujemy cukrową posypką.

Rady: Przepis na 12 sztuk. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.