Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Czekoladowo-maślane ciastka z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Słodka i krucha przekąska do kawy.

Czekoladowo-maślane ciastka z powidłami

Składniki:

Czekoladowo-maślane ciastka z powidłami

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki kakao
  • łyżka cukru pudru
  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-maślane ciastka z powidłami
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj kawałki zimnego masła, żółtka i cukier puder i kakao. Ze składników wyrób ciasto, zafoliuj i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wytnij foremką kółka lub inne kształty. W połowie ciastek zrób otwór przy pomocy kieliszka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do 20 minut w temp. 190 st. C. Odstaw ciastko do ostygnięcia, posmaruj każde ciastko grubą warstwą powideł i przykryj ciastkiem z otworem. Posyp cukrem pudrem.

Tagi:

ciastka deser