reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasteczka mocno maślane- PYCHA!!!!!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najwyższy czas zacząć przygotowania do Świąt, prawda, tylko że nie wiem czy do tych świąt dotrwają, bo są obłędnie kruche i maślane.

Ciasteczka mocno maślane- PYCHA!!!!!

Składniki:

Ciasteczka mocno maślane- PYCHA!!!!!

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka mocno maślane- PYCHA!!!!!

przygotowanie

Ciasteczka mocno maślane- PYCHA!!!!!
warto orzechy podgotować, choć nie jest to konieczne

Zaczynamy od przygotowania masy.

Orzechy siekamy- jak o już zależy od Was, ale ja miałam część bardzo drobno posiekane, reszta średnio.

Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy masło i cukier, podgrzewamy aż masło się rozpuści i wsypujemy orzechy- gotujemy 5 minut, choć nie jest to konieczne

Masę odkładamy do przestudzenia i przygotowujemy ciasto.

przygotowanie

Ciasteczka mocno maślane- PYCHA!!!!!
ciasto bez dodatku jaj i proszku do pieczenia

Mało siekamy, dodajemy cukier i mąkę i siekamy tak jak na kruche, potem szybko zarabiamy rękoma.

Ciasto wałkujemy na 3 mm i wykrawamy według uznania, mogą być to kwadraty lub większe koła, ciasto jest bardzo delikatne i lubi się rwać, wiec lepiej jak są to większe formy.

pieczenie

Ciasteczka mocno maślane- PYCHA!!!!!
pomiedzy ciasteczkami zostawiamy troche miejsca

Ciasteczka układamy na dużej blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 5 minut.

Po tym czasie wyciągamy i małą łyżeczką nakładamy porcję masy orzechowej- nie za dużo, bo spłynie.

Ciasteczka ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 8-9 minut, aż będą miały złoty kolor.

Odstawiamy do ostudzenia, zaraz po wyciągnięciu są bardzo delikatne i lepiej je nie ruszać.

Muszę przyznać, ze ta masa która spłynie z ciasteczek, po oderwaniu jest tak pyszna , ze trudno się jej oprzeć.