JoAnkaW

JoAnkaW

Kucharz
[Przepisów: 2]

Maślane ciasteczka migdałowo-owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite ciasteczka maślane z w migdałów i płatków owsianych. Możemy wykonać je na wiele sposobów. Mogą być glutenowe lub bezglutenowe, słodzone różnymi słodzikami.

Maślane ciasteczka migdałowo-owsiane

Składniki:

Maślane ciasteczka migdałowo-owsiane

Na ciasto

  • płatki owsiane (bezlutenowe) – 300 g
  • migdały – 150 g
  • masło orzechowe – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • aromat migdałowy
  • słodzik – do wyboru (u nas erytrytol, ksylitol lub syrop z agawy)

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka migdałowo-owsiane

Przygotowanie ciasta

Maślane ciasteczka migdałowo-owsiane
Ugniatanie ciasta ze podanych w przepisie składników.

Migdały i płatki owsiane mielimy na "mąkę".

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto.

Formowanie ciastek

Maślane ciasteczka migdałowo-owsiane
Wykrawanie ciasteczek (można np. lteratką).

Powstałą masę wałkujemy. Formujemy ciastka.

Bardziej lepkie ciasto wychodzi po dodaniu płynnego słodzika, wówczas formujemy w dłoniach ciasteczka.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy z termoobiegiem 10-15 minut.