Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem jest lekki, śmietankowy i bardzo delikatny w smaku, więc nie skłamię stwierdzeniem, że wprost rozpływa się w ustach.

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Składniki:

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

 

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie tym razem mleczna i odrobina gorzkiej)
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Czekolada:

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki
Kolor i posmak kremu zależy od rodzaju użytej czekolady.

Czekoladę należy połamać na mniejsze kawałki, a następnie roztopić w kąpieli wodnej.

Całość przestudzić.

Krem:

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki
Krem nadaje się do użycia od razu po przygotowaniu.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem (na prawie lub całkowicie sztywno) i partiami połączyć z serkiem mascarpone.

Następnie nadal miksując - stopniowo wlewać ostudzoną, lecz płynną czekoladę.

Całość dokładnie wymieszać na gładką oraz jednolitą masę.


Tagi:

deser