Gobusiaa

Gobusiaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Sałatka z gruszką karmelizowaną i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Salayka nie tylko dla amatorów włoskich smaków. Przepyszna lekka sałatka prosto ze słonecznej Italii. Sałatka to idealne połączenie delikatnie pikantnej rukoli ze wyrazistym serem gorgonzola, słodko-kwaśną gruszką oraz szynką długo dojrzewającą.

Sałatka z gruszką karmelizowaną i gorgonzolą

Składniki:

Sałatka z gruszką karmelizowaną i gorgonzolą

Produkty na sałatkę:

  • 1/2 op. rukoli
  • 1/2 op. roszponka
  • 8 orzechów włoskich
  • 1 gruszka najlepiej konferencja
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 40g gorgonzoli
  • 8 plastrów prosciutto crudo lub innej szynki dlugodojrzewajacej

Do kanalizacji gruszki :

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sos do sałatki:

  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu spadkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z gruszką karmelizowaną i gorgonzolą

Przygotowanie gruszki i szynki.

Sałatka z gruszką karmelizowaną i gorgonzolą
U mnie dziś skromne grzaneczki ale najbardziej smakuje mi z focaccią :)

Troszkę obrać i pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gruszkę i posypać cukrem. Gdy zacznie się karmelizować do mac ocet balsamiczny i odparować.
Cztery plastry szynki grillować na chips na patelni bez tłuszczu.
Sałatkę podawać z grzankami lub innym pieczywem

Sos miodowo musztardowy

Sałatka z gruszką karmelizowaną i gorgonzolą
Przyznam szczerze, że tego sosu używam do większości sałatek. Jedynie zmieniam rodzaj oleju. Uwielbiam olej z pestek pistacji

Wycisnąć cytrynę, i dodać pozostałe składniki. Soli dodać do smaku. Dla ułatwienia połączenia składników sosu przyrządzać to w słoiku. Wystarczy zakręcić i energicznie wymieszać, gdy sosu zostanie można o wstawić do lodówki i zużyć w ciągu siedmiu dni.

Połączenie w całość.

Mieszanka sałat układam na talerzu, do tego gorgonzola pokrojona w kostkę, pozostała szynka "porwana" na mniejsze kawałki i kawałki gruszki. Na koniec posypuję orzechami i granatem, a jako "wisienka na torcie " na sama góra ląduje chips z szynki. Wystarczy tylko polać sosem i gotowe.