Sposób przygotowania:
Sałatka z gruszką karmelizowaną i gorgonzoląPrzygotowanie gruszki i szynki.
Troszkę obrać i pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gruszkę i posypać cukrem. Gdy zacznie się karmelizować do mac ocet balsamiczny i odparować.
Cztery plastry szynki grillować na chips na patelni bez tłuszczu.
Sałatkę podawać z grzankami lub innym pieczywem
Sos miodowo musztardowy
Wycisnąć cytrynę, i dodać pozostałe składniki. Soli dodać do smaku. Dla ułatwienia połączenia składników sosu przyrządzać to w słoiku. Wystarczy zakręcić i energicznie wymieszać, gdy sosu zostanie można o wstawić do lodówki i zużyć w ciągu siedmiu dni.
Połączenie w całość.
Mieszanka sałat układam na talerzu, do tego gorgonzola pokrojona w kostkę, pozostała szynka "porwana" na mniejsze kawałki i kawałki gruszki. Na koniec posypuję orzechami i granatem, a jako "wisienka na torcie " na sama góra ląduje chips z szynki. Wystarczy tylko polać sosem i gotowe.