Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1239]

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto, mocno czekoladowe z pysznym kajmakowym kremem. Ciasto niezwykle proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Może i jest bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz. Zapraszam :)

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym

Składniki:

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 5 łyżek śmietany 12 %
  • 4 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 3 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku

Dodatkowo:

  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste ).

2. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.

3. Krem: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy. Masło i kajmak muszą mieć jednakową temperaturę.

4. Dekoracja: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, wyciskamy rozetki na cieście i dekorujemy posypką cukrową.

5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy i smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.

Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.