jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowy krem z ciecierzycy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Bułka z masłem i takim kremem na śniadanie to zdrowy i pyszny początek dnia. Moje dzieci uwielbiają ten krem:). A to jest najlepszy dowód, że ciecierzyca może być lubiana przez najmłodszych! POLECAM!

Czekoladowy krem z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy krem z ciecierzycy

 

  • Składniki na dwa słoiczki:
  • 1,5 szklanki suchej ciecierzycy,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 2 łyżki kakao dobrzej jakości,
  • ¾ szklanki daktyli suszonych,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier trzcinowy do smaku (1-2 łyżki),
  • ewentualnie 3-4 łyżki mleka,
  • 1/3 łyżeczki soli,

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy krem z ciecierzycy
Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną studzimy i odsączamy z wody. Tak przygotowaną przekładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy do niej daktyle i całość miksujemy. Między czasie czekoladę rozpuszczamy. Do wstępnie zmiksowanej ciecierzycy dodajemy rozpuszczoną, ciepła czekoladę, cukier, cynamon oraz kakao. Całość ponownie miksujemy około 5 minut do uzyskania gładkiej masy. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość w trakcie miksowania dolewamy lub nie mleko. Krem czekoladowy przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Czekoladowy krem z ciecierzycy
Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy
Czekoladowy krem z ciecierzycy
Ugotowana ciecierzyce przekładamy do malaksera. miksujemy
Czekoladowy krem z ciecierzycy
Czekoladę rozpuszczamy , dodajemy do ciecierzycy
Czekoladowy krem z ciecierzycy
Krem miksujemy około pięć minut by był jak najbardziej gładki