Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gofry idealne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne gofry powinny być chrupiące na zewnątrz i puszyste oraz aksamitnie miękkie w środku. Dobry przepis, odpowiedni sprzęt oraz kilka ważnych wskazówek, które umieściłam pod opisem przygotowania to podstawa!

Gofry idealne

Składniki:

Gofry idealne

Około 8-9 dużych gofrów:

  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj mleko; można też mieszać)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gofry idealne

Masa:

Gofry idealne
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka z dodatkiem szczypty soli należy ubić na sztywną pianę.
Pozostałe składniki wymieszać na gładką i jednolitą masę.
Następnie do ciasta ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę.

Pieczenie:

Gofry idealne
Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.

Rozgrzaną gofrownicę w razie potrzeby natłuścić olejem i następnie wlać do niej odpowiednie porcje ciasta, które należy delikatnie rozprowadzić po płytkach grzewczych.
Gofry piec przez 2-6 minut (lub dłużej, w zależności od sprzętu) na rumiano.

Studzenie:

Gofry idealne
Gofry studzone na płaskiej powierzchni zrobią się gumiaste, ponieważ dobrze nie odparują i zatrzymają w sobie całą wilgoć.

Upieczone gofry należy studzić na kratce - najlepiej ułożone bokiem.
Studzone na talerzu staną się gumiaste, gdyż dobrze nie odparują i zatrzymają w sobie całą wilgoć.
Dopiero po ostudzeniu można je przełożyć na talerz.


Tagi:

deser gofry