jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Czekoladowy mus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny deserek na podwieczorek dla dzieci i nie tylko

Czekoladowy mus

Składniki:

Czekoladowy mus

 

  • 20 dag czekolady,
  • otarta skórka z cytryny,
  • odrobina kawy,
  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mus
Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z kawą i skórką cytrynową i roztopić nad parą.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Powoli dodawać cukier i dalej ubijać.

Ubić na sztywno śmietankę.

Wymieszać z pianą z białek.

Po trochu dodawać ostudzoną ale płynną czekoladę.

Mus nałożyć do szklanych pucharków i wstawić na noc do lodówki.

Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Tagi:

kawa czekolada