Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Czekoladowy torcik z herbatników

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do torcika można dodać odrobinę soku z cytryny.

Czekoladowy torcik z herbatników

Składniki:

Czekoladowy torcik z herbatników

 

  • 25 dag herbatników
  • 20 dag czekolady deserowej
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 2 dag rodzynek
  • 2 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki spirytusu

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy torcik z herbatników
Tortownicę dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Do rondla włożyć masło, śmietanę i rozdrobnioną czekoladę, podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Następnie wsypać pokruszone herbatniki, płatki migdałowe, rodzynki, spirytus i pokrojone suszone śliwki. Wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową, przykryć folią i docisnąć. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie zdjąć folię i pokroić.