SUPERPRZEPIS

Pyszny tort czekoladowo - malinowy

  • 12
  • kasnaj
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pyszny tort czekoladowo - malinowy Więcej zdjęć (5)

Smaczny tort czekoladowo - malinowy na 25 urodzinki.

Składniki:

Pyszny tort czekoladowo - malinowy

 

 

  • Krem czekoladowy
  • czekolada - około 240 gram
  • kakao - 2 łyżki czubate
  • kawa Nescafe - 1 łyżeczka
  • woda - 5 łyżek
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier ( drobny) - 2 łyżki
  • śmietana kremówka - 1 kubeczek

 

  • Krem mascarpone
  • serek mascarpone - 250 g
  • śmietana kremówka - 250 g
  • cukier puder - 3 łyżki

 

  • Powidło malinowe - 1pół słoika
  • Maliny w syropie malinowym - 1 słoik
  • Orzechy włoskie do wystroju - około 4 łyżek posiekanych
  • Różyczki czekoladowe z dr Oetkera

 

Sposób przygotowania:

Pyszny tort czekoladowo - malinowy
Przepis na jasny biszkopt: Na samym początku należy białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę do momentu aż nie można wylać ich z miski.W końcowym etapie ubijania białek dodajemy powoli cukier a w następnej kolejności żółtka nadal ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną należy ze sobą wymieszać i przesiać. Następnie należy je delikatnie wmieszać do ciasta. Do wymieszania wykorzystałam szpatułkę. Następnie tortownicę o wymiarach 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boków nie musimy niczym smarować. Następnie do tortownicy powoli przełożyłam masę na ciasto. Biszkopt należy piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut aż wbita wykałaczka będzie sucha. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika należy delikatnie opuścić go na ziemię ( proponuję wysokość 60 cm na dywanik :) aby nie uszkodzić ciasta ani kafelek w kuchni ). W ostatnim etapie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.



Krem mascarpone: Serek mascarpone należy wymieszać z cukrem pudrem. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno kremówkę. Ubitą śmietanę na sztywno łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone i dokładnie delikatnie mieszamy.



Krem czekoladowy: W rondelku umieszczamy połamane tabliczki czekolady, dodajemy kakao, wodę oraz kawę. Całość ze sobą mieszamy i poddajemy kąpieli wodnej. W kolejnym etapie należy oddzielić żółtka od białek. Żółtka miksujemy wraz z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy lecz nie miksujemy. W oddzielnej misce należy ubić na sztywno białka i dodać powoli pozostałą część cukru. Białka dodajemy powoli do wcześniej uzyskanej masy czekoladowej i delikatnie mieszamy całość aż uzyskamy jednolita masę. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy wcześniej uzyskaną masę czekoladową. Całość delikatnie mieszamy aby uzyskana masa była jednolita.Krem odstawiamy do lodówki aby się ściągnął i był łatwiejszy do rozprowadzania.



Wykonanie tortu:
Pierwszą warstwę biszkoptu należy nasączyć rumem. Następnie wykładamy krem czekoladowy i przekładamy następnym plackiem biszkoptu. Następnie wykładamy powidło malinowe i krem śmietankowy i maliny z syropu malinowego w słoiku.Przykrywamy ostatnim plackiem biszkoptowym. Boki tortu smarujemy kremem czekoladowym i obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Górę smarujemy kremem śmietankowym i dekorujemy strzykawką. Na górę wykładamy różyczki czekoladowe. Tort zrobił furorę :) Smacznego!!!
Pyszny tort czekoladowo - malinowy
Jasny biszkopt przed przekrojeniem na trzy placki
Pyszny tort czekoladowo - malinowy
Tort przełożony kremem czekoladowym i powidłem malinowym
Pyszny tort czekoladowo - malinowy
Maliny z syropu malinowego wyłożone na krem śmietankowy
Pyszny tort czekoladowo - malinowy
Tort poprzekłądny kremami i obsypany orzechami włoskimi