SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowo-chałwowy

  • 6
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Tort czekoladowo-chałwowy Więcej zdjęć (5)

Czekoladowe ciasto przełożone pyszną kremem z chałwą. Tort robiłam na pierwsze urodziny synka. Ponieważ nie jadał jeszcze takich słodkości, tort robiłam bardziej dla gości.

Składniki:

Tort czekoladowo-chałwowy

 

  • CIASTO:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 1 1/3 szklanki kawy
  • KREM:
  • 400g śmietanki kremówki
  • 250g chałwy
  • 250g mascarpone
  • DEKORACJA:
  • 2 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g czekolady gorzkiej
  • odrobina niebieskiego barwnika
  • ok 2 opakowań rurek z kremem czekoladowym

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-chałwowy
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. W drugim naczyniu umieścić jajka, olej, maślankę i przestudzoną, zaparzoną kawę. Roztrzepać, aż wszystko się połączy. Wsypać suche składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części i upiec każdy blat oddzielnie w formie o średnicy 25cm. Piec w 180*C przez 20 min. Jeżeli wyrośnie górka na cieście to należy ją przyciąć. KREM: śmietankę wlać do garnuszka i pokruszyć chałwę. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż wszystko się rozpuści. Mieszankę wystudzić do temperatury lodówkowej. Najlepiej odstawić na całą noc. Do zimnej dodać serek mascarpone i zmiksować. Kremem przełożyć czekoladowe blaty ciasta. DEKORACJA: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Odłożyć ok 4-5 łyżki i połączyć to z czekoladą. 2 łyżki kremówki zostawić białą, a do reszty dodać odrobinę niebieskiego barwnika. Niebieskim kremem obłożyć tort. Do boków tortu poprzyklejać rurki z kremem. Czekoladową i białą masę nałożyć do rękawów cukierniczych z końcówką małej gwiazdki. Z małych gwiazdek utworzyć głowę misia. Nos i buzię zrobiłam z okruszków ze ściętego ciasta połączone z rozpuszczoną czekoladą. Napis to rozpuszczona czekolada. Smacznego!
Tort czekoladowo-chałwowy
Suche składniki przesiać i połączyc w misce.
Tort czekoladowo-chałwowy
Wszystkie mokre składniki z cukrem roztrzepać do połączenia.
Tort czekoladowo-chałwowy
Suche i mokre skadniki połączyć na jednolitą masę.
Tort czekoladowo-chałwowy
Do bardzo zimnej masy chałwowej dodać serek mascarpone i zmiksować.