Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z kurczaka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Roladki z piersi kurczaka nadziane suszonymi owocami i zalane galaretką przygotowaną na bazie drobiowego rosołu.

Roladki z kurczaka w galarecie

Składniki:

Roladki z kurczaka w galarecie

 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 8 suszonych moreli
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka rosołu drobiowego

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka w galarecie

Etap 1

Roladki z kurczaka w galarecie
Rozbite tłuczkiem mięso oprószone solą i pieprzem.

Każdą pierś z kurczaka ponacina, a następnie lekko rozklepać tłuczkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Etap 2

Roladki z kurczaka w galarecie
Suszone owoce rozłożone na każdym kawałku mięsa.

Na każdym kawałku mięsa rozłożyć po trochu suszonych owoców.

Etap 3

Roladki z kurczaka w galarecie
Zawinięte w folię nadziane roladki gotowane w wodzie.

Zwinąć ścisłe roladki, obsypać je przyprawą do mięs. Roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą, końcówki folii związać. W garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej roladki w folii. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Gotowe roladki wyjąć z wody, ostudzić, odwinąć z folii, kroić w plastry, układać na półmisku. Żelatynę namoczyć w zimnym rosole, następnie ją rozpuścić, wszystko podgrzewając, ostudzić. Jak zacznie tężeć, zalać roladki na półmisku. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.