Sposób przygotowania:
Czekoladowy tort rocznicowy
Ciato przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://gotujmy.pl/czekoladowe-ciasto-do-przelozenia-kremem,przepisy,141753.html , studzimy. Krem wykonujemy wg przepisu zamieszczonego tutaj: https://gotujmy.pl/krem-czekoladowy-,przepisy,141751.html . Kawę zaparzamy 200 ml wrzącej wody, studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 krążki. Krążek ciasta nasączamy kilkoma łyżkami wywaru kawowego i smarujemy konfiturą borówkową. Na konfiturę nakładamy połowę kremu czekoladowego, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, również nasączonym kawą. Do pozostałego kremu dodajemy 5 dag rodzynek i smarujemy ciasto. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, które nasączamy odrobiną wywaru kawowego. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w 3 dag margaryny lub masła i smarujemy ciasto. Przybieramy bakaliami. Podajemy, gdy czekolada całkowicie zastygnie.