alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Czekośliwka na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Czekośliwka to połączenie śliwek węgierek, czekolady i kakao. Jest fantastycznym dodatkiem do pieczywa.

Czekośliwka na zimę

Składniki:

Czekośliwka na zimę

 

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Czekośliwka na zimę
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka z grubym i smażyć na średnim ogniu około 2 godziny. Pamiętając o częstym mieszaniu by się nie przypaliły. Pozostawić i na drugi dzień ponownie smażyć około 2 godziny.

Na 15 minut przed końcem smażenia wsypać cukier, kakao, połamaną czekoladę, wymieszać i cały czas mieszając smażyć około 15 minut. Jeśli powidła po 4 godzinach smażenia są jeszcze zbyt rzadkie wydłużamy czas smażenia do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Pamiętając o tym, że po dodaniu czekolady i ostudzeniu powidła zgęstną.