Sposób przygotowania:
Powidła owocowe z czekoladą
Owoce dokładnie myjemy. Śliwki i brzoskwinie dzielimy na połówki i oddzielamy od pestki, natomiast z gruszek wycinamy gniazda nasienne.
1. Jeśli nie mamy blendera:
Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 150 - 180 minut.
2. Z użyciem blendera:
Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 20 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus. Rozdrobnione owoce przelewamy na patelnię i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 150 minut.
Gdy powidła zgęstnieją dodajemy połamaną czekoladę - smażymy od 30 minut co chwilę mieszając.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)
1. Jeśli nie mamy blendera:
Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 150 - 180 minut.
2. Z użyciem blendera:
Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 20 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus. Rozdrobnione owoce przelewamy na patelnię i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 150 minut.
Gdy powidła zgęstnieją dodajemy połamaną czekoladę - smażymy od 30 minut co chwilę mieszając.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)
zbysiowa
ellanar