BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Aronia w cukrze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam parę słoików aronii w cukrze , którą wykorzystuję do różnych ciast, deserów itp.

Aronia w cukrze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aronia w cukrze

 

  • Aronia około 2 kg,
  • cukier na słoik 1 litr od 1 - 1,5 szkl,

Sposób przygotowania:

Aronia w cukrze
Aronię dokładnie umyć, odsączyć na durszlaku z nadmiaru wody. 

Do czystych słoików kłaść warstwami aronię , cukier i tak na zmianę. 

Słoiki dokładnie zakręcić i odstawić na parapet na kilka dni aż puszczą co nieco soku.

Następnie wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 15 minut od chwili zagotowania.

Po zagotowaniu i wyjęciu wyłożyć na ręcznik do góry dnem.
Aronia w cukrze
Aronię dokładnie opłukać a następnie odsączyć na durszlaku czyli sitku z nadmiaru wody
Aronia w cukrze
Do czystych słoików nakładać warstwami cukier , aronię
Aronia w cukrze
Tak na zmianę do wyczerpania składników dokładnie zakręcić i odstawić