Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 456]

Nuttella śliwkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli chcemy dziecku podać zdrowszą wersję nutteli to polecam wykorzystać ten przepis. Pyszny krem czekoladowy ze śliwek.

Nuttella śliwkowa

Składniki:

Nuttella śliwkowa

 

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 40+50 dag cukru
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczna czekolada
  • 5 dag ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Nuttella śliwkowa

Przygotowanie śliwek:

Nuttella śliwkowa
Śliwki rozgotować a następnie dodać do nich cukier

Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć pestki.

Gotowe śliwki przełożyć do garnka. Rozgotować na małym ogniu aż będą miękkie. Następnie dodać cukier i gotować jeszcze ok. 20 min. ciągle mieszając.

Następnie ściągamy z ognia.

Miksowanie śliwek:

Nuttella śliwkowa
Do gorących zmiksowanych śliwek dodajemy połamaną czekoladę

Rozgotowane gorące śliwki miksujemy na gładką masę.

Następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż się czekolada rozpuści.

Na samym końcu dodajemy stopniowo kakao i bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy by nie było grudek.

Gotową nuttellę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i pasteryzujemy 15-20 min.