BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gruszki marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne gruszki marynowane. Takie gruszki znakomicie pasując do obiadu jako dodatek do drugiego dania.

Gruszki marynowane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki marynowane

 

  • gruszki około 2 kg,

 

  • Zalewa;
  • woda 3 szkl,
  • ocet 1 szkl,
  • cukier 1 szkl,(kokosowy palmowy),
  • goździki kilka szt,

Sposób przygotowania:

Gruszki marynowane
Gruszki myjemy, obieramy. 

Kroimy na ćwiartki lub mniejsze na połówki.

Usuwamy gniazda nasienne.

Z wody ,octu ,cukru oraz przypraw zagotowujemy zalewę.

Do gotującej na małym ogniu zalewy wkładamy obrane podzielone na ćwiartki gruszki.

Gruszki w zalewie gotujemy około 1 godziny na bardzo małym ogniu.

Gorące przekładamy razem z zalewą do czystych słoików ,dobrze zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Gruszki marynowane
Składniki na zalewę gotujemy następnie wkładamy obrane gruszki
Gruszki marynowane
Gruszki płuczemy ,osuszamy i obieramy ze skórek
Gruszki marynowane
Obrane gruszki kriomy na ćwiartki a mniejsze na połówki usuwając gniazda nasienne