SUPERPRZEPIS

Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce

Przygotowałam ogórki małosolne które ukisiłam w kamiennym garnku. Do kiszenia dodałam chrzan, czosnek, liście wiśni i winogron.

Składniki:

Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce

ogórki

dodatki

  • 1 duża główka czosnku
  • kawałek chrzanu - około 10 cm
  • liście wiśni
  • liście winogron
  • kilka gałązek suchego kopru

zalewa

  • 4 litry wody
  • 4 duże łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce

przygotowanie składników

Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce
Ogórki umyć pdod bieżącą wodą i odsączyć.

Ogórki zalać wodą na 30 minut. umyć ogórki pod bieżącą wodą i odsączyć.

przygotowanie składników c

Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce
Przygotować wszystkie składniki do kiszenia ogórków.

Chrzan obrać ze skórki, opłukać i pokroić w słupki. Liście wiśni i winogron opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Koper opłukać i odsączyć.

przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce
Do kamiennego garnka włożyć koper, liście, połowę ogórków,chrzanu i czosnku.

Na dno kamiennego garnka włożyć 1/3 kopru i 1/3 liści. Ułożyć pionowo połowę ogórków. Na ogórki położyć połowę chrzanu i czosnku.

przygotowanie ogórków małosolnych cd

Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce
W garnku ułożyć drugą warstwę ogórków, przypraw i przykryć resztą liści.

Ułożyć drugą warstwę kopru, liści, ogórków,chrzanu i czosnku. całość przykryć liśćmi.

przygotowanie ogórków małosolnych cd

Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionce

Na wierzchu ułożyć resztę kopru. Wodę zagotować z solą i lekko przestudzić. Ciepłą wodą zalać ogórki, przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą.

Całość przykryć ścierką. kisić ogórki około 3 - 4 dni. Ogórki przełożyć do dużego pojemnika razem z przyprawami, zalać wodą z kiszenia i włożyć do lodówki.

Smacznego!