Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne Eli kiszone w kamionceprzygotowanie składników
Ogórki zalać wodą na 30 minut. umyć ogórki pod bieżącą wodą i odsączyć.
przygotowanie składników c
Chrzan obrać ze skórki, opłukać i pokroić w słupki. Liście wiśni i winogron opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Koper opłukać i odsączyć.
przygotowanie ogórków małosolnych
Na dno kamiennego garnka włożyć 1/3 kopru i 1/3 liści. Ułożyć pionowo połowę ogórków. Na ogórki położyć połowę chrzanu i czosnku.
przygotowanie ogórków małosolnych cd
Ułożyć drugą warstwę kopru, liści, ogórków,chrzanu i czosnku. całość przykryć liśćmi.
przygotowanie ogórków małosolnych cd
Na wierzchu ułożyć resztę kopru. Wodę zagotować z solą i lekko przestudzić. Ciepłą wodą zalać ogórki, przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą.
Całość przykryć ścierką. kisić ogórki około 3 - 4 dni. Ogórki przełożyć do dużego pojemnika razem z przyprawami, zalać wodą z kiszenia i włożyć do lodówki.
Smacznego!
SylaUla
danielek