kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli lubicie konfitury wiśniowe i czekoladę. Koniecznie musicie spróbować czekowiśni. Słodka, czekoladowa z aromatem migdałowego amaretto. Najlepsza do wyjadania łyżeczka prosto ze słoika.

Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą

Składniki:

Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą

podstawowe

  • 1kg wiśni
  • 300g cukru
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2-3 łyżki amaretto

Sposób przygotowania:

Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą
Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia i na bardzo małym ogniu gotować z cukrem i amaretto aż się zredukuje si uzyska pożądana konsystencję. Zajmie to w zależności od mocy grzania i naszych preferencji 1-1,5h.

Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi.

Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut.

Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.