Sposób przygotowania:
Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą
Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia i na bardzo małym ogniu gotować z cukrem i amaretto aż się zredukuje si uzyska pożądana konsystencję. Zajmie to w zależności od mocy grzania i naszych preferencji 1-1,5h.
Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi.
Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi.
Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.