Sposób przygotowania:
Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem
Wiśnie drylujemy starając zachować się cały sok. Najlepiej robić to nad miską żeby nie uronić ani kropelki. Wiśnie zasypujemy 500 g cukru, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin. Ja odstawiłam na noc. Następnie wiśnie odcedzamy, sok przelewamy do szerokiego rondla o grubym dnie, dodajemy pozostały cukier i gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Rabarbar kroimy na 2-2,5 centymetrowe kawałki i razem z wiśniami wrzucamy do syropu. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, potem zmniejszamy go i smażymy konfitury przez 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc. Następnego dnia podgrzewamy konfiturę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kardamon, zmniejszamy ogień i smażymy przez 60 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.