jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Mirabelowo – czekoladowy dżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jakiś czas temu robiłam dżem z gorzkiej czekolady i węgierek. Smakował wszystkim i szybko znikną z półek spiżarni:). Tym razem wykonałam jego „jasną odsłonę”- mirabelkową, którą także polecam!

Mirabelowo – czekoladowy dżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mirabelowo – czekoladowy dżem

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Mirabelowo – czekoladowy dżem

ETAP 1

Mirabelowo – czekoladowy dżem
Z umytych owoców usuwamy pestki

Mirabelki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.

ETAP 2

Mirabelowo – czekoladowy dżem
śliwki łączymy z cukrem i podgrzewamy

Gotowe przekładamy do garnka w którym będą smażone. Do owoców dodajemy cukier i smażymy je do miękkości - około 40 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.

ETAP 3

Mirabelowo – czekoladowy dżem
konfiturę doprawiamy cynamonem

Miękkie śliwki delikatnie rozdrabniamy blenderem, po czym ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy cynamon.

ETAP 4

Mirabelowo – czekoladowy dżem
pokrojoną czekoladę dodajemy do owoców

Między czasie czekoladę kroimy na mniejsze części. Gdy nasz dżem osiągnie pożądaną konsystencje dodajemy do niego czekoladę. Razem smażymy jeszcze około 10 minut.

ETAP 5

Mirabelowo – czekoladowy dżem
gotową konfiturę umieszczamy w słoikach

Gotowy dżemik przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.