Sposób przygotowania:
Sernik podwójnie wiśniowyETAP 1:
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą. Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia.
Na spodzie formy ugniatam szklanką masę ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
ETAP 2:
Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Dodaję jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i miksuję blenderem ale nie za długo, do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
Zbyt długie miksowanie napowietrza sernik.
Masę wylewam na spód z ciastek, i układam na wierzchu wiśnie wydrylowane odsączone z soku. Następnie wciskam je w w środek ciasta.
ETAP 3:
Na blachę od piekarnika wlewam gorącą wodę, sernik piekę w kąpieli wodnej. Blaszkę sernika owijam od spodu folią aluminiową żeby nie dostała się woda do środka.
Wstawiam sernik do nagrzanego piekarnika termoobieg 180 stopni na 10 minut, po czym zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 55 minut. Po upieczeniu wyjmuję sernik z wody i zostawiam do ostygnięcia w piekarniku.
Zimny wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Bardzo łatwo sernik odchodzi od papieru.
ETAP 4:
Sos:
Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę i gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej i wlewam do gotujących się wiśni.
Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zimnym polewam sernik.