Wiśnie to owoce o głębokim, lekko kwaskowatym smaku i o bardzo intensywnej bordowej barwie. Sezon na nie przypada w lipcu. Wtedy to wręcz uśmiechają się do nas z bazarowych stoisk, kusząc swym świeżym wyglądem.

Smak wiśni do tego stopnia rozpieszcza podniebienia, że gdy już mamy pod ręką woreczek wypełniony nimi po brzegi, dotąd będziemy je jeść, aż dotrzemy do samego dna. Zrywane prosto z drzewa smakują wyśmienicie, równie dobrze czują się też w stawianych im kulinarnych wyzwaniach.

Wiśnie to świetny dodatek do ciast, tart, tortów i deserów. Tarta z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami czy też drożdżowe z wiśniami zazwyczaj w mgnieniu oka znikają ze stołu. A po czekoladowym torcie, wzbogaconym ich obecnością, nie zostają nawet okruszki. Lekko kwaskowaty smak wiśni przełamuje słodycz deserów i chrupiącego crumble, tworząc idealne smakowe kompozycje.

Z wiśni powstają także doskonałe przetwory w postaci soków, syropów i słynnych konfitur z wiśni. Owoce te warto także wykorzystać do przygotowania wybornej nalewki z wiśni, która rozgrzeje w zimowy wieczór i podkreśli smak nie jednego dania.

Zachęcamy do tego, by w sezonie na wiśnie korzystać z ich dostępności. Poniżej znajdziecie przepisy na desery, ciasta i przetwory z wiśni!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 394 przepisów w kategorii Wiśnie