Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Czerwone kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne kluski śląskie w nieco odmienionej formie. Czerwone jak burak!

Czerwone kluski śląskie

Składniki:

Czerwone kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Czerwone kluski śląskie
1. Buraki obrać, pokroić w talarki, skropić oliwą i upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (ok. 10-15 minut). 2. Gotowe buraki zblendować lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. 3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, ułożyć w podłużny bochenek. Podzielić na 4 części i na miejsce jednej dosypać mąki ziemniaczanej. 4. Dodać jajko, buraki i zagnieść. Jeśli będzie potrzeba - dodać więcej mąki. 5. Odrywać małe kawałki, formować kuleczki z dziurką w środku. 6. Gotować w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego!