Sposób przygotowania:
Czeski knedel z bułką
Bułeczki, mogą być czerstwe, pokroić w kosteczkę i wysuszyć. Można je naszykować nawet kilka dni wcześniej albo obsuszyć w piekarniku. Lekko ciepłe mleko zmieszać z cukrem, proszkiem co pieczenia, dwiema łyżkami mąki i drożdżami - rozmieszać dokładnie i odstawić na pół godziny pod przykryciem. Do rozczynu wbić jajko, sól i mąkę, dokładnie wymieszać a następnie dodać kawałki bułki razem ze wszystkimi okruchami. Po ponownym wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyrobić ew. podsypując jeszcze mąką jeśli będzie się bardzo lepiło. Masę podzielić na 4 części i każdą uformować wałek, lekko spłaszczyć. Gotować w szerokim garnku żeby luźno pływały bo bardzo rosną - ja gotowałam po 2 na jeden raz. Gotować po 10 minut z obu stron - garnek powinien być przykryty żeby doszły w środku. Gotowe knedle odcedzić i odłożyć na chwilę na talerz żeby obeschły. Pokroić bardzo ostrym nożem albo nitką. Podawać z sosem.Knedle można mrozić i odgrzewać, ale trzeba to robić już na parze i nie wrzucać ich do wody bo nasiąkną.
msewka