Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem szpinaku, nadziewane pieczarkami to dobry pomysł na pyszne danie.

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami

Składniki:

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami

ETAP 1:

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami
Lekko podsmażony por połączyć z pieczarkami.

Por pokroić i podsmażyć na oleju, dodać starte na tarce pieczarki.

ETAP 2:

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami
Mieszając smażyć i odparować, wymieszać z przyprawami.

Por z pieczarkami smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

ETAP 3:

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski.

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Szpinak rozmrozić i zmiksować. Do miski z ziemniakami dodać obie mąki, jajko i szpinak.

ETAP 4:

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami
Z ziemniaków, mąki i dodatków szybko zagnieść ciasto.

Z przygotowanych składników wyrobić ciasto.

ETAP 5:

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami

Z ciasta uformować wałki, pokroić na porcje, rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.

ETAP 6:

Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkami

Dokładnie zlepić brzegi, utoczyć kulki. Włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć na talerze. Okrasić usmażoną na smalcu cebulką i boczkiem.