Sposób przygotowania:
Ziemniaczano-szpinakowe knedle z pieczarkamiETAP 1:
Por pokroić i podsmażyć na oleju, dodać starte na tarce pieczarki.
ETAP 2:
Por z pieczarkami smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
ETAP 3:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Szpinak rozmrozić i zmiksować. Do miski z ziemniakami dodać obie mąki, jajko i szpinak.
ETAP 4:
Z przygotowanych składników wyrobić ciasto.
ETAP 5:
Z ciasta uformować wałki, pokroić na porcje, rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.
ETAP 6:
Dokładnie zlepić brzegi, utoczyć kulki. Włożyć do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć na talerze. Okrasić usmażoną na smalcu cebulką i boczkiem.