Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Knedle z marchewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Knedle ciekawie prezentują się na talerzu, a do tego są pyszne. Podane z gulaszem stanowią syty obiad.

Knedle z marchewką

Składniki:

Knedle z marchewką

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Knedle z marchewką

Ciasto

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy.

Przekładamy do miski dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Nadzienie

Marchew obieramy, płuczemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dusimy 10 min. na roztopionym maśle. Przyprawiamy.

Formowanie knedli

Knedle z marchewką
na posypanej mąką stolnicy układamy placuszki z ciasta

Z ciasta formuje placuszki i układamy nadzienie. Formuje kule.

Gotowanie

W garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy knedle. Gotujemy ok.6-7 min. od wypłynięcia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.