Sposób przygotowania:
Knedle z jarmużem i serem fetaETAP 1:
Liście jarmużu włożyć do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty, ostudzić, usunąć grube nerwy, resztę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekany czosnek i cebulę, wymieszać z jarmużem, chwilę podsmażyć, ostudzić.
ETAP 2:
Dodać ser feta, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem, opcjonalnie solą. Ostrożnie z solą bo ser feta jest bardzo słony.
ETAP 3:
Obie mąki wsypać do miski, wymieszać. Dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną.
ETAP 4:
Zagnieść ciasto, podzielić na porcje, formować placuszki i nakładać porcje farszu.
ETAP 5:
Dokładnie zlepić i uformować knedle. W garnku zagotować dużą ilość wody, osolić. Partiami wrzucać knedle i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z rumianą cebulką lub usmażonym boczkiem.