Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku to propozycja na szybki w przygotowaniu, smaczny obiad:)

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie

Składniki:

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • pieprz do smaku
  • sól ziołowa do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 kostka mięsna
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie

Etap 1

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie
Jajko cebula czosnek bułka tarta tymianek i przyprawy dodane do mięsa.

Do mięsa (użyłam zmielonej łopatki) dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, bułkę tartą, listki tymianku, pieprz i sól ziołową.

Etap 2

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie
Zmielona łopatka dokładnie wymieszana z pozostałymi składnikami.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 3

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie
Uformowane kotleciki rumienione na oleju.

Z mięsnej masy uformować niezbyt duże, owalne kotleciki. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Kotleciki z obu stron zrumienić.

Etap 4

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie
Woda i kostka mięsna dodane do zrumienionych kotlecików.

Do zrumienionego mięsa dodać kostkę mięsną, wlać 1,5 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.

Etap 5

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie

Mąkę rozmieszać z pół szklanki zimnej wody.

Etap 6

Czosnkowo-tymiankowe kotleciki w sosie

Zawiesiną zagęścić sos, doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli.


Tagi:

mięso danie